Sortuj
167 produktów zawierających Głóg, w tym 14 na receptę.
109 produktów można aktualnie znaleźć w aptekach.
Głóg to roślina należąca do rodziny różowatych (Rosaceae). Roślina ta, już od najdawniejszych czasów stosowana jest wspomagająco w celu wzmocnienia pracy serca.
Zasięg występowania głogu obejmuje Azję zachodnią, Europę oraz Amerykę Północną. Rodzaj Crataegus stanowi aż 280 gatunków, z czego najpopularniejsze są dwa - głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna L.) oraz głóg dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha L.) i to właśnie one znalazły zastosowanie w medycynie. Surowcami farmaceutycznymi są kwiatostan głogu (Crataegi folium cum flore) oraz owoc głogu (Crataegi fructus). Czas zbierania kwiatostanów głogu przypada na maj i czerwiec, z kolei owoce są gotowe do zbioru na przełomie września i października.
Kto nie powinien stosować głogu?
Jakie preparaty z głogiem można kupić w aptece?
Głóg jest źródłem wielu witamin, między innymi - witamin z grupy B, witaminy C, A oraz witaminy PP, przez co wpływa na poprawę odporności organizmu. Ponadto roślina bogata jest w mikroelementy takie jak potas, wapń, magnez, fosfor, procyjanidyny - mające zdolność łagodnego obniżania ciśnienia krwi, oraz flawonoidy o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym oraz spazmolitycznym na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych oraz przewodu pokarmowego.
obniża poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów jednocześnie zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu HDL - dzięki temu korzystnie wpływa na profil lipidowy organizmu i zapobiega miażdżycy,
wspomaga i tonizuje pracę serca, poprawia jego ukrwienie,
wykazuje działanie antyagregacyjne, co powoduje że zminimalizowane jest ryzyko zmian w obrębie naczyń krwionośnych i wystąpienia udarów mózgu,
działa przeciwzapalnie i immunomodulująco, przez co wzmacnia odporność organizmu,
dzięki zawartości antyoksydantów głóg wykazuje działanie przeciwutleniające i skutecznie wspiera walkę z wolnymi rodnikami, z procesami starzenia komórek organizmu i z procesami nowotworzenia,
działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
wspomaga procesy trawienne w organizmie,
wpływa na poprawę koncentracji i skupienie, co jest zasługą odpowiednio natlenionej krwi, dzięki której mózg pracuje wydajniej,
działa łagodnie uspokajająco oraz moczopędnie.
Preparaty z głogiem nie są wskazane do stosowania u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie zaleca się stosowania głogu u dzieci poniżej 12. roku życia. Nie powinny go spożywać również osoby z nadwrażliwością czy alergią na głóg.
Stosując głóg należy mieć również na uwadze, iż może on nasilać działanie glikozydów nasercowych i leków obniżających ciśnienie. Dlatego osoby przyjmujące leki nasercowe przed zastosowaniem preparatów zawierających głóg, powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
W aptekach i sklepach zielarskich głóg można nabyć w postaci tabletek, ziół do
zaparzania, nalewki (Tinctura crataegi), cukierków do ssania czy soku. Owoce głogu można wykorzystać do przyrządzenia domowych przetworów - dżemu czy nalewki.
U dorosłych i dzieci powyżej 12. roku życia głóg w postaci tabletek należy stosować według następującego schematu: 1-2 tabletki 3 razy dziennie przed lub w trakcie posiłku. Nie należy przekraczać dawki 6 tabletek dziennie. W przypadku naparów (z kwiatów lub owoców) zalewa się surowiec szklanką wrzątku i odstawia pod przykryciem na 15-20 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do wypicia. Nie należy jednak spożywać go częściej niż 2-3 razy dziennie.
Dokładamy wszelkich starań, aby nasz artykuł jak najlepiej oddawał dostępne informacje, ale nie można go traktować jako konsultacji farmaceutycznej. Przed zażyciem leku należy przeczytać ulotkę, a w przypadku pytań skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Wszystkie podane w artykule nazwy produktów oraz zdjęcia są przykładowe i nie stanowią żadnej formy reklamy. Wszystkie prawa autorskie do artykułu są zastrzeżone przez GdziePoLek sp. z o.o.