Dzień dobry! Znalazłam 2 sposoby na tworzenie herbatki lipowej - zdrowotnej.
1. Zalanie wrzątkiem i odczekanie 15 minut.
2. Zagotowanie i poczekanie aż będzie wrzeć przez chwilę, odczekanie 15 minut i dopiero wypicie.
która metoda jest lepsza? Czy lipę w ogóle można zagotowywać? Będę wdzięczna za odpowiedź na oba pytania :)
* pole wymagane
* pole wymagane
Anna Lewandowska Farmaceuta, Redaktor
2 godziny temu
Herbatka lipowa, przygotowywana przez zalanie suszonych kwiatów wrzątkiem i odczekanie 15 minut, jest preferowaną metodą parzenia, ponieważ pozwala zachować cenne składniki aktywne, takie jak flawonoidy i olejki eteryczne. Gotowanie lipy może prowadzić do degradacji tych substancji, co obniża jej właściwości zdrowotne i zmienia smak naparu. Dlatego zaleca się unikanie gotowania lipy, aby maksymalnie wykorzystać jej prozdrowotne właściwości.
Załączam linki umożliwiające sprawdzenie dostępności herbatki lipowej oraz dokonanie rezerwacji w wybranej aptece:
https://www.gdziepolek.pl/produkty/85809/zielnik-apteczny-lipa-fix-kwiatostan/apteki
W miastach takich jak Warszawa, Wrocław, Katowice, Kraków, Lublin, Gdańsk, Łódź, Szczecin, Białystok, Poznań oraz Chorzów produkty można zamówić z dostawą błyskawiczną nawet w 1godz. dzięki usłudze Wolt Drive - sprawdź czy w Twojej lokalizacji usługa jest dostępna:
Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇