Dzień Dobry, mam pytanie dotyczące soli jodowanej. Czy jod w jakiś sposób na przykład podczas gotowania potraw może się wytrącić z soli i wyparować wraz z wodą co powoduje zmniejszenie ilości mikrogramów jodu w spożywanej diecie? Z góry przepraszam jeśli to coś oczywistego :)
* pole wymagane
* pole wymagane
Anna Tyrańska Farmaceuta, Redaktor
14 miesięcy temu
Nie, jod z soli nie wytrąca się ani nie paruje, generalnie obróbka termiczna potrawy w niewielkim stopniu zmniejsza ilość jodu. Dobrze natomiast stosować sól jodowaną do dosalania potraw takich jak kanapki czy sałatki - wówczas żaden procent zawartego w soli jodu nie zostanie "zmarnowany" na skutek gorących temperatur.
Zachęcam do lektury:
https://www.gdziepolek.pl/artykuly/czy-jod-zapobiega-niedoczynnosci-tarczycy
Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇