---CeraVe - pytania

Estera (anonim, 178.235.147.) Warszawa 14 miesięcy temu

Czy jod paruje albo wytrąca się z soli stosowanej do gotowania potraw?

Dzień Dobry, mam pytanie dotyczące soli jodowanej. Czy jod w jakiś sposób na przykład podczas gotowania potraw może się wytrącić z soli i wyparować wraz z wodą co powoduje zmniejszenie ilości mikrogramów jodu w spożywanej diecie? Z góry przepraszam jeśli to coś oczywistego :)

1 odpowiedź, 1 subskrybent

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Anna Tyrańska Farmaceuta, Redaktor

14 miesięcy temu

Nie, jod z soli nie wytrąca się ani nie paruje, generalnie obróbka termiczna potrawy w niewielkim stopniu zmniejsza ilość jodu. Dobrze natomiast stosować sól jodowaną do dosalania potraw takich jak kanapki czy sałatki - wówczas żaden procent zawartego w soli jodu nie zostanie "zmarnowany" na skutek gorących temperatur.

Zachęcam do lektury:

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/czy-jod-zapobiega-niedoczynnosci-tarczycy

Doceń odpowiadającego i wyróżnij pytanie na stronie głównej
Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów.

Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły